Tästäkö se alkaa? Mediamoguli Rupert Mudoch ilmoitti elokuun alussa, että News Corporationin lehdet muuttavat uutissaittinsa netissä maksullisiksi ensi kesään mennessä. Murdoch esitti myös, että kaikki muutkin isot mediatalot alkaisivat veloittaa verkkopalvelujensa käytöstä.
”Digitaalinen vallankumous on avannut monia uusia ja halpoja jakelukanavia, mutta se ei ole tehnyt sisällöstä ilmaista”, mediamoguli perusteli.
Murdoch huolehtii oman bisneksensä voitoista, mutta samaa huolta voivat kantaa myös laatujournalismin ystävät. Kun sanomalehtien levikkikäyrät laskevat ja mainostulot romahtavat, kuka kohta maksaa toimittajien palkat?
Nykymenolla eivät ainakaan juttuja netistä lukevat tai netissä mainostajat. Internet-sisältö on totuttu saamaan ilmaiseksi ja Internet-mainonnan lupaavasti alkanut kasvu on nyt pysähtynyt 7-10 prosenttiin.
Jotain todella tarttis tehdä, jos kriittisen journalismin halutaan säilyvän. Merkit eivät kuitenkaan näytä hyviltä – Suomessakaan, vaikka meillä sanomalehtien tila on merkittävästi parempi kuin esimerkiksi USA:ssa. Sanomalehtien säästötoimenpiteiden vuoksi toimitukset ovat kuitenkin ohentuneet ja samalla jäljelle jääville journalisteille on kasattu entistä enemmän töitä. Se on entisestään korostanut toimittajan ammatin negatiivisia puolia, kiirettä ja vähiä tietoja. Taustatöihin ja tarkistuksiin jää vähemmän aikaa, jutut perustuvat harvempiin lähteisiin ja sisältävät enemmän virheitä.
Onko laatujournalismi kiinni sanomalehtien säilymisestä? Ei pitäisi, mutta siellähän yhteiskunnallisia asioita seuraavien toimittajien massa on. Ei tv-kanavien uutistoimitusten tai muutamien taloutta ja politiikkaa seuraavien aikakauslehtien varaan voi laskea. Aikakauslehdet pärjäävät jatkossakin, mutta valtaosa niiden sisällöstä on lifestyleä ja harrasteita.
Entä sitten me bloggaajat – amatöörit tai puoliammattilaiset kansalaisjournalistit? Kyllähän me herätämme aika ajoin keskustelua myös yhteiskunnallisista asioista! Totta, mutta eivätkö meidänkin ”skuupit” epäkohdista kasva merkittäviksi vasta kun ne pääsevät lehtien sivuille?
Murdoch on oikeassa: sisällöstä pitää maksaa, jos ei paperilla niin sitten netissä julkaistusta. Jos uskottava media katoaa, myös yritykset menettävät vakuuttavan foorumin kertoa itsestään – ostetusti mainostilalla tai ansaitusti toimitetuissa jutuissa.
keskiviikko 26. elokuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti